Monday, July 30, 2007

The Swan


The Swan a.k.a. the Hatch, je bila treca stanica DHARMA-e, otkrivena od strane Lock-a i Boone-a. Prema Orientation filmu, the Swan ( labud ) je originalno bio laboratorija “gde su naucnici mogli da rade kako bi razumeli jedinstvene elektromagnetne fluktacije koje postoje na ovom delu ostrva”. Ipak, posle “Incidenta”, protokol je morao da bude pracen u kome je dvoje ljudi na smenu pritiskalo dugme ( unosilo brojeve u kompjuter ) svakih 108 minuta u period od 540 dana, posle cega bi njihove zamene dosle i zauzele njihovo mesto. Nalazi se u jugo-zapadnom delu ostrva, oko milje ka unutrasnjosti od mesta gde se let 815 srusio.

Tokom prve sezone ( uglavnom druge polovine ), glavni cilj je bio ulazak u Swan, koji je tada bio i dalje je bio nazivan the Hatch ( otvor ) ( spoljasnji deo Swan-a ). Vrata su otvorena uz pomoc dinamita sa Black Rock-a, i zavrsna scena prve sezone je Dzekov pogled kroz uzak i dugacak tunel Otvora.

U drugoj sezoni Swan je koriscen kao prostor za zivljenje, za skladistenje hrane i municije. U epizodi Lockdown, Lock biva prikljesten teskim vratima na kojima se pod blacklightom pojavljuje rucno crtana mapa sa stanicama na ostrvu i recima na latinskom i engleskom, pojavljuje se ime Cerberus, koje predstavlja zastitni sistem ostrva ( cudoviste od dima ). I jos neke stvari kojih ce Lock kasnije pokusati da se seti, kako bi olaksao sebi istrazivanje ostrva... Na kraju druge sezone the Swan implodira, posle ne unosenja brojeva ( 4, 8, 15, 16, 23, 42 )...

Sto ostavlja ogroman krater u zemlji koji u trecoj sezoni ne igra bitnu ulogu.

No comments: